Misky a talíře
Nejprodávanější
Značky
Barva
Dřevina
Materiál
Specifikace
Velikost
Vzor - motiv
Země původu
Jaké jsou výhody používání dřevěných misek?
Už od dob, kdy se lidé naučili používat první nástroje, si vyráběli dřevěné nádobí. Primitivní lžíce, misky a talířky. Oblíbené dřevěné nádobí vytlačila až glazovaná keramika kolem 17. století. Dřevěné misky a talíře v poslední době získává opět na popularitě. Nejen díky svému originálnímu vzhledu, protože dřevěné salátové mísy jsou na stole zajímavou dekorací, ale i jako ekologické nádobí.
Proč je dřevo oblíbené?
Důvod je jednoduchý. Dřevo je přírodní materiál, který je biologicky odbouratelný a obnovitelný. Dnešní mladá generace dbá na ekologii a to je dobře. Navíc je dřevo vždy „hřejivým“ prvkem do interiéru, ať už jde o nábytek z masivního dřeva, dřevěné dekorace, anebo nádobí. Vezmete-li dřevěnou misku do dlaní, budete mít uklidňující pocit. Dřevo je teplé, nestudí jako keramika, či nerez. Navíc má další výhodu – když jíte z dřevěné misky, protivně necinká. Dřevo je odolné a stárne pomalu, navíc s používáním získává zajímavou patinu.
Jak se starat o dřevěné nádobí?
Dalším mýtem kolem dřevěného nádobí je to, že dřevěné povrchy se špatně udržují a jsou plné bakterií. To není pravda, naopak pokud se porovnávají bakterie na povrchu dřevěných prkének a těch plastových, větší množství bakterií bylo nalezeno na plastu. Některé druhy dřeva jsou navíc přírodně antibakteriální.
Dřevěné nádobí je také prospěšnější pro naše zdraví. Neobsahuje škodlivé BPA a další toxické látky, neuvolňují se z něj při používání do povrchu mikroplasty , ani těžké kovy. Proto je dřevěné nádobí vhodné i pro pokrmy nejmenších strávníků.